Een goede project manager of een project-gerichte organisatie. Wat genereert de hoogste succesratio? Om het antwoord hierop te formuleren, moeten we het principe van de basisratio even toelichten.

Basisratio als indicator voor succes

Laten we een analogie maken. Stel je voor dat je een medicijn hebt om tuberculose te behandelen. De remedie is in 95% van de gevallen efficiënt. Als je nu 1000 gevallen behandelt, hoeveel successen heb je? Neen, niet 950 of 95%! In de farmaceutische sector wordt een dergelijke deductie “misleidende publiciteit” genoemd.

De realiteit is dat je de basisratio moet begrijpen. Dit is de verhouding van zieke personen boven gezonde personen. Stel dat 2% van de bevolking tuberculose heeft. Nu zien we een aantal interessante effecten: van de 1000 zijn 20 mensen echt ziek; van die 20 zal de test 19 mensen succesvol identificeren als zijnde ziek. Maar de test zal ook 5% van het andere deel van de bevolking als ziek bestempelen, of 49 mensen! Dit zijn de vals positieven. Voeg degene toe die je hebt gemist (de vals negatieve) vanwege je efficiëntie van 95%, en je zult 50 echte fouten vinden.

Voor elke 19 succesvolle behandelingen bloed je 50 keer …

In termen van project management: jouw project manager kan goed zijn, het is de basisratio die de belangrijkste indicator voor succes is.

Hoe meer een bedrijf in staat is om projecten van constante kwaliteit te leveren, hoe groter de kans dat het volgende project zal slagen. Zelfs met een middelmatige project manager.

Het belang van een ‘project capable’ organisatie

Het hebben van een hoge basisratio is belangrijk om de succesratio te vergroten. Een project uitgevoerd door een middelmatige project manager in een efficiënt bedrijf, zal wellicht meer succes genereren dan een project dat wordt uitgevoerd door een geniale project manager in een organisatie met beperkte projectmogelijkheden.

Het is belangrijker om de capaciteiten van het bedrijf uit te bouwen om performant te zijn in projecten, dan om de beste project manager aan boord te brengen als het bedrijf een slechte track record heeft.

Hoe je een performante organisatie kunt opbouwen, hoe je teams effectief kunt maken in de project-modus, hoe je de capaciteit van jouw bedrijf kunt vergroten om grotere uitdagingen aan te gaan, is het onderwerp van een volgende post.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share
Share